Att omgärda huset med ett staket är inte bara snyggt utan också lämpligt för att markera tomtgränser och hålla obehöriga på avstånd. Dock finns det regler som säger hur staketet bör vara för att uppnå kraven. Här presenterar vi en liten checklista som är inkörsport till ditt staketbygge.
1. Bygglov och regler
För det första behövs vanligen inget bygglov för att upprätta ett staket runt huset. Om höjden är högre än 1,8 meter fordras dock ett tillstånd, men även lägre staket kan kräva bygglov. Det varierar från kommun till kommun. Staket måste ha en viss genomsiktlighet för att klassas som staket. 50 % är kutym i de flesta kommuner.
2. Välj ett lättskött material
Idag kan du hitta hundratals staketmöjligheter och material som är lika uppfinningsrika som de är olikartade. Ett bra tips är dock att välja material utifrån skötsel och underhåll. Trästaket är vanligast, lätta att konstruera och att underhålla.
3. Bestäm stil med bostadshuset som utgångspunkt
Eftersom staketet är närmast gatan och grannens tomt, så är det oftast tacksamt att staketet följer bostadshusets och kvarterets stil. Trots att du kanske själv tycker att folk borde bry sig om annat än ditt staket, så lär du i alla fall få utstå många hummanden och sura blickar från folk som givit sig den på att du är en knepig själ som valt att bygga i en helt annan linje än den traditionella.
4. Skapa originalitet med spjälorna
Om du vill bygga ett staket på enkelt vis men i samma veva vill sätta lite särprägel på det, så är spjälorna det bästa för att dels hålla sig till regler och dels hitta nya sätt att leka med utformning. Genomsiktligheten efterföljs och du får ett tufft staket ändå.
Det flexibla staketet
Ett snyggt staket har förmåga att agera vindskydd, tomtmarkerare, insynsskyddare och charmör på samma gång. Inte konstigt att det finns så många utmärkande varianter ute i världen. Med en grind integrerad i staketet, höjs charmfaktorn ännu ett snäpp.